pátek 12. prosince 2014

[DnD 5e] Cvičení zvířat

(obrázek je od Roiuky z devianartu)

Moji hráči projevili touhu mít své smečky psů, cvičené jestřáby a věrné oře, tak jsem jim vyšel vstříc, a dal jim možnost nejen u zvířat mít různé charakterové či fyzické vady a výhody, ale i možnost vytrénovat své věrné společníky na různé triky. Celé je to psané jako doplněk pro DnD 5e, ale myslím že nebude takový problém se jím inspirovat a převést jej do jakéhokoliv jiného systému.

Výhody
Je možné si koupit zvíře z lepšího chovu, čímž se vám do otěží dostane kůň disciplinovaný, odvážný a rychlejší. Každé zvíře má jednu výhodu automaticky, další výhody je možné si "dokoupit"  tím, že si seženete zvíře z lepšího chovu. Za každou výhodu navíc se zvíře prodraží o polovinu jeho základní ceny. Výhody pak mohou být hozeny náhodně, či domluvou mezi hráčem a vypravěčem. Zvíře může mít maximálně pět výhod celkem, ale pamatujte ale i na to, že takové zvíře je výstavním kouskem, a sehnat jej může být dobrodružstvím samo o sobě.

1 - Dobře vychované: toto zvíře je dobře vychované, a poslechne každý rozkaz v nekrizové situaci (jako je například boj, či rychlá jízda po skalním okraji). není potřeba si pak házet na "Ovládání zvířat", zvíře rozkaz provede automaticky.
2 - Chytré: pokud si hážete na dovednost "Ovládání zvířat" máte +2 na hod. Tuto výhodu je možné mít dvakrát, pokud ji získáte podruhé, nezískáváte +2 na hod, ale místo toho výhodu na hod. 
3 - Inteligentní: toto zvíře je bystřejší než ostatní jeho druhu. Jeho základní moudrost se zvedá o 2, a je proto možné jej naučit více triků (více o tom níže).
4 - Odolné: toto zvíře má o polovinu životů více než je u něj zvykem.
5 - Odvážné: zvíře dobrodruhovo. Má výhodu na všechny hody proti strachu, a navíc se nebojí jít i do míst, kam by takové zvíře normálně nešlo. (například kůň do hlubokých temných slují smrdících mršinami)
6 - Rychlé: toto zvíře je rychlejší než ostatní jeho druhu. Jeho základní rychlost se zvedá o 10 stop oproti základu.
7 - Silné: Toto zvíře unese více než je zvykem. Dokáže nést či táhnout o 1,5 násobek více, než je jeho základ. Navíc pokud útočí, tak se jeho bonus ke zranění zvyšuje o +3.
8 - Učenlivé: na vytrénování tohoto zvířete trikům je potřeba jen poloviční čas u "aktivit mezi dobrodružstvími".
9 - Vytrénované: toto zvíře už umí automaticky jeden trik. Tento trik se nepočítají do limitu triků které se může naučit. Tuto výhodu může mít zvíře vícekrát.

Nevýhody
Každé zvíře má jednu nevýhodu automaticky, je ale možné se nevýhody zbavit za "utracení" jedné výhody. Pokud chcete je možné koupit zvíře levné, ale ze špatného chovu. Za každou nevýhodu navíc se cena zmenšuje o dvacet procent. Je možné mít u zvířete maximálně pět nevýhod celkově.

1 - Bojácné: v soubojích a stresových situacích máte nevýhodu na jakýkoliv hod, pokud navíc neuspějete alespoň o 3, zvíře zamrzne na místě a bude se odmítat hýbat, pokud o 6, tak se rozběhne hlava nehlava pryč od stresové situace.
2 - Hloupé: zvíře má o dva body moudrosti méně než je jeho základ, minimum je jedna. Proto se nedokáže naučit tolik triků jako jeho soukmenovci.
3 - Kulhavé: tento kousek má o deset stop menší základní rychlost než je obvyklý základ.
4 - Natvrdlé: Je velmi těžké toto zvíře něčemu naučit. Doba na naučení triků se proto u něj zvedá na 1,5 násobek obvyklé doby.
5 - Omezené: vyberte jeden trik z tabulky níže, zvíře se jej nebude schopno naučit. Tuto nevýhodu můžete mít u zvířete vícekrát, pokaždé se bude vztahovat na jiný trik. (pozn.: je možné se trik naučit, pokud na něj "utratíte" dva body moudrosti na tento trik, místo obvyklého jednoho bodu)
6 - Slabé: toto zvíře unese jen polovinu toho co je pro něj obvyklé, a navíc se mu bonus ke zranění zmenšuje o dva (minimum bonusu je nula).
7 - Staré: toto zvíře má polovinu životů než je obvyklé pro jeho druh.
8 - Tvrdohlavé: pokud neuspějete v jakémkoliv hodu na "Ovládání zvířat", zvíře automaticky udělá opak.
9 - Zlá povaha: pokud si hážete na dovednost "ovládání zvířat", máte -2 na hod. Tuto nevýhodu je možné mít dvakrát, pak místo postihu získáte nevýhodu na hod. Je možné se postihu/nevýhody na hod zbavit tím, že zvíře nějak přesvědčíte (například laskominou, výpraskem, atd.)

Triky
Triků se zvíře může naučit stejně, jako je hodnota moudrosti. Naučit se trik trvá 20 dní. Pravidlově se to řeší aktivitami mezi dobrodružstvími, tak jak je popsáno v PHB (Příručce pro hráče) na straně 187.
Pokud máte více zvířat stejného druhu (například více psů), je možné je učit jeden stejný trik najednou.

Jakmile zvíře trik umí, je možné mu jej zadat za bonusovou akci, a bude jej plnit dokud jej již nebude možné jak nadále plnit (například, pokud mu dáte příkaz zaútočit na tu skupinu goblinů, tak bude bojovat dokud tam goblini budou, jakmile umřou, přestane s danou akcí. Není proto potřeba dávat mu rozkaz Zaútoč každé kolo).

Každý trik má navíc danou obtížnost. Hážese na dovednsot "Ovládání zvířat(Animal handling)". Obvykle je obtížnost 10 (některé speciální triky, nebo podmínky obtížnost upravují, ale to je napsané přímo u daného triku). Je možné každý trik zvíře naučit ještě jednou, a tím se daná obtížnost sníží o 5. Znovunaučení se počítá do limitu triků které se zvíře může naučit.

Seznam triků:
  • Braň: Zvíře bude bránit určený cíl před všemi možnými nebezpečími a protivníky jak zvládne nejlépe. Pokud by se příkaz braň týkal nemrtvých apod., nebo hrozeb které jsou pro zvíře těžko zvládnutelné, nebo nepřirozené (braň proti ohnivému elementálovy apod.), tak se obtížnost zvedá o pět.
  • Hlídej: zvíře bude hlídat určené osoby nebo oblast dokud mu neřeknete jinak.
  • K noze: zvíře udělá vše proto, aby k tobě přišlo.
  • Lehni: zvíře ihned přestane s jakoukoliv činností kterou zrovna dělá. Zvíře které nezná tento trik, bude například bojovat dokud ho k tomu nedonutí jiné okolnosti (protivník nepadne, nebude natolik zraněné že neuteče, nebo ho k tomu nedonutí nějaká schopnost jako je například vyvolání strachu u určitých monster, atd.)
  • Následuj: zvíře půjde vedle vás kamkoliv půjdete, i kdyby na místa kam jdete normálně odmítalo jít.
  • Pracuj: zvíře bude provádět určitou práci pro kterou bylo vytrénováno. Může to například být táhnutí pluhu či vozu.
  • Předveď: zvíře předvede některé drobné kousky které jste jej naučili. Může to například být ať válí sudy, jde ukázkovou chůzí, panáčkuje, atd.
  • Přines: zvíře vám přinese na cokoliv ukážete, pokud to bude v jeho silách. Pokud mu na nic neukážete, přinese nějakou náhodnou věc kterou uzná za vhodnou/zajímavou.
  • Sleduj: zvíře bude sledovat někoho koho vidí, nebo se ho pokusí vystopovat pokud k tomu má předpoklady. (obtížnost se může zvednout o pět nebo víc, pokud se sledovaný snaží skrývat atd.)
  • Zůstaň: zvíře zůstane na místě dokud mu neřeknete jinak, nebo ho nevyžene jiná naléhavá situace. Jako je například to, že na něj někdo zaútočí apod.
  • Zaútoč: zvíře zaútočí na cíl/cíle které mu určíte. Normálně je zvíře zvyklé útočit pouze na humanoidy a zvířata. Pokud by se rozkaz týkal různých monstrozit či nemrtvých, tak se obtížnost zvedá o pět.
Pokud by vás napadl jakýkoliv jiný trik, který zde není, určitě nebude problém se domluvit s vaším vypravěčem, a dovytvořit si jej.

Pozn.: hodně jsem se inspiroval knížkou "Your whispering homunculus" psanou pro Pathfinder RPG. Pokud máte rádi hromadu náhodných tabulek apod. určitě jí doporučuji k zakoupení. 

Žádné komentáře:

Okomentovat